Toulky po pražské architektuře a urbanismu 

Pěšky Aktuálně
24. 8. 2021 Roman Sovák
foto koně Převalského ve venkovním pražském výběhu
foto: Kateřina Hubertová / campuj.online

Praha nabízí bezpočet úchvatných, zajímavých a pamětihodných míst, která si nejlépe „vychutnáte“ pěšky. Množství tipů najdete v knihovně Čistou stopou Prahou. Dnes představujeme dva projekty, díky nimž si můžete příjemně a názorně – přímo na místě – rozšířit své obzory hlavně v oblasti architektury a urbanismu.

POZNÁVEJTE PRAHU S CAMPEM

Centrum architektury a městského plánování CAMP oslaví v září čtvrté výročí svého otevření. Slouží jako zdroj informací a organizátor debat převážně o architektuře a urbanismu (nejen) Prahy, a to odborníkům, investorům, městským částem, organizacím i široké veřejnosti. Ne každý však ví, že činnost CAMPu zahrnuje také tipy na tematické výšlapy. Přitom jsou snadno dostupné na blogu s názvem campuj.online.

RUBRIKA POZNEJ PRAHU

„Praha jak ji neznáte. Šťavnaté tipy na neznámá místa i tajemná zákoutí, které můžete objevit při odpolední procházce nebo projížďce na kole.“ Těmito slovy rubrika Poznej Prahu charakterizuje sama sebe a zároveň láká čtenáře k aktivnímu zapojení. Tipy jsou to opravdu šťavnaté – mj. faktograficky bohaté, ale přehledně zpracované, a hlavně biflovat se dopředu nic nemusíte. Stačí si přečíst, co vás čeká, a samotné poznávání během procházky, kdy vše budete mít před očima, už půjde samo!

foto kužele označujícího střed Prahy
foto: Kateřina Hubertová / campuj.online

POSLEDNÍ TIPY

  • Výlet do lesa. Chuchelským hájem do Hlubočep
  • Pražská polární výprava na východ
  • Za novým výběhem koně Převalského

KOMENTOVANÉ PROCHÁZKY

S CAMPem se můžete vypravit také na procházky či prohlídky s průvodcem, který je na dané téma vyhlášeným odborníkem. Na campuj.online sledujte Program, abyste se o akcích včas dozvěděli – vstupenku je nutné zakoupit předem a počet míst je omezený. Tématem nejbližší komentované procházky v úterý 31. srpna je Vyšehrad a touto Národní kulturní památkou bude provádět opravdu ten nejpovolanější, její ředitel architekt Petr Kučera.

TEMATICKÉ TRASY S MAPAMÁTKAMI 

Projekt Mapamátky je zaměřený na individuální tematicky laděné procházky po pražských architektonických památkách. Na webových stránkách projektu se dočteme, že „má za cíl shromažďovat informace o architektonickém kulturním bohatství a následně ho prezentovat lidem tak, aby v nich vzbudilo zájem a bavilo je.“ Projekt vznikl v reakci na koronavirová opatření, která zakazovala setkávání a pozastavila většinu kulturního života. 

foto kostela sv. Anežky České v záběhlicích
Funkcionalistický kostel svaté Anežky České na Spořilově se „stylovým" pozadím... Foto: mapamatky.cz

Svou procházku si můžete vybrat z několika tematických tras. Jejich součástí je stručný popis památek, dále videoprocházka (uvidíte, do čeho půjdete) a přehledná mapa, v níž jsou vyznačeny start a cíl, jednotlivé zastávky a nejbližší zastávky MHD. Trasy byly původně čtyři, ale jejich počet stoupá a v současné době jich je sedm: 

Dlužno dodat, že projekt popularizující pražskou architekturu původně vznikl jako studentský na katedře Arts managementu Vysoké školy ekonomické. O jeho krátké, ale již úspěšné historii přinesla zajímavý článek Pražská drbna.

Čistou stopou Prahou vám přeje, abyste si ze svých cest za poznáním odnesli nejen co nejvíce vědomostí, ale i příjemných endorfinových zážitků!