Mrzne? Chůze vás zahřeje, ale je dobré vědět, co na sebe

Pěšky Aktuálně
25. 1. 2019 Roman Sovák
zasněžená lavička v parku
Ilustrační foto

Zdá se, že meteorologové mají pravdu a současné teploty pod nulou jen tak nepoleví. To ale neznamená, že bychom se místo aktivního pohybu měli vrhnout na gauč a věnovat se přepínání televizních programů.

V teplotách do minus desíti se většinou pohybu na čerstvém vzduchu bát nemusíme. Pozor by měli dávat jen senioři, lidé s plicními, srdečními či oběhovými problémy, ženy čekající miminko a rodiče pečující o malé potomky – v tomto případě nejde samozřejmě o ně, ale o děti.

ACH, TY BOTY…

Do práce i na výlety nyní víc než kdy jindy platí: nohy v suchu. Jak na to? Řešením je vhodná treková obuv. Ta ochrání vaše nohy díky membráně typu goretex, která je nepropustná pro vnější vlhkost (dokonce i tekoucí vodu), ale umožňuje výpar potu. Kromě toho se vyznačuje i značnou větruodolností a extrémní odolností proti mrazu. To oceníte nejen v případě bot, ale i goretexových bund či kalhot, díky nimž můžete mít podle počasí i o jednu vrstvu oblečení méně.

Gore-tex není jediná porézní membrána, jejíž „vtip“ spočívá v tom, že póry jsou menší než molekula vody, ale větší než molekula páry – další jsou například Sympatext nebo eVent. Kromě toho vám dobrou službu udělají hydrofilní membrány nebo nanomembrány. Více se o této problematice dozvíte například ZDE.

VRSTVENÍ – POZOR NA BAVLNU

Dobré boty jsou v mrazech „grunt“, ale právě tak záleží i na vhodném oblečení. Měli byste mít na sobě tři a více vrstev, z kterých můžete podle potřeby, tedy stupně zahřátí odkládat… Spodní vrstva je nejdůležitější! Přinejmenším v případě delší chůze u ní platí, že by neměla být bavlněná, protože ta se snadno propotí a pak nepříjemně chladí. V suchu a teple vás udrží funkční termoprádlo, které rychle a efektivně odvádí pot od těla a udržuje tělesnou teplotu.

informace o skvělé ovčí vlně merino

Prostřední vrstva bývá označována jako izolační a může to být fleecová bunda či svetr. Jako vnější vrstva je ideální bunda odolná proti větru.

ČEPICI A RUKAVICE VŽDY S SEBOU

Jde spíše o samozřejmost, ale kdo z nás to někdy nepodcenil?  Teploty „jenom“ kolem bodu mrazu a sluníčko za oknem často svádějí vyrazit si na lehko, ale počasí v zimě bývá proměnlivé a v mžiku se může obloha zatáhnout a přijít nepříjemný vítr a sněžení. Proto mějte čepici a rukavice vždy u sebe, i kdybyste si je měli vzít do kapsy či do batůžku.

zasněžená ulice v Praze
Foto: Petr Nikl

TIPY NA VÝLET

Plánujete výlet za město? Určitě si s sebou nezapomeňte vzít mobilní telefon. V zimě víc než jindy hrozí uklouznutí a i „obyčejný“ podvrtnutý kotník se v mraze bez možnosti přivolat si pomoc může pořádně vymstít. Preferujte spíš cesty lesem než otevřenou krajinou, kde to víc fouká a pocitově bývá mnohem větší zima. Vyplatí se chodit kratší trasy rychlejším tempem, které vám udrží příjemnou teplotu. A předem si naplánujte zastávky například v hospůdkách (na internetu si pokud možno ověřte, zda jsou otevřené), kde se po cestě zahřejete.

stopy ve sněhu

Spoustu příjemných zážitků na vašich zimních cestách Prahou i na delších výletech!