Ohlédnutí za vydařenou akcí: Deset tisíc kroků proti nadváze a stresu

Pěšky Aktuálně
15. 6. 2021 Roman Sovák
foto z vyhlášení výsledků soutěže
Z vyhlášení výsledků výzvy v Mníšku pod Brdy. Foto: www.desettisickroku.cz

V dubnu se uskutečnil první ročník výzvy Deset tisíc kroků. Její podstatou bylo motivovat veřejnost k chůzi či běhu, protože tyto aktivity mají mimořádně pozitivní účinky na zdraví. To bylo letos ještě akcentováno neblahými důsledky protipandemických opatření, které masově vedly k přibírání na váze a rozvoji psychických problémů. O co ve výzvě šlo a jak to dopadlo?

PRAVIDELNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ

Jak napovídá název Deset tisíc kroků, soutěž se zaměřila na ty, kteří upřednostňují pohyb „po svých“, tedy klasickou chůzi, nordic walking nebo běh. Deset tisíc kroků (cca 7,5 kilometru) pak připomíná odborníky doporučovanou hranici, kterou by měl člověk s ohledem na své zdraví ideálně denně pěšky urazit.  Účastníci však mohli chodit libovolné vzdálenosti podle svých časových možností a sil – mnohem důležitější byla pravidelnost. 

Účastníci chodili sami za sebe, ale rovněž se mohli sdružovat do týmů. Zajímavostí a specifikem této výzvy bylo zvýhodnění lidí s vyšší hmotností a také těch dříve narozených prostřednictvím speciálních koeficientů (více viz pravidla). To jim srovnalo šanci na vítězství s mladými a aktivními.

Z VÝSLEDKOVÉ LISTINY

Do prvního ročníku akce se aktivně zapojilo 3 773 lidí z celé České republiky. Během dubna nachodili a naběhali celkem 812 888 km. Nejvíce bodů a první místo v kategorii mužů si odnesl Jaroslav Kulík z Mníšku pod Brdy, z žen si první místo vychodila Libuše Výkrutová z Uničova. Do soutěže se aktivně zapojilo více než 30 měst. Na prvním místě se umístil Bruntál, za ním Dobříš a Mníšek pod Brdy. 

Přes padesát účastníků bylo ve věku 70 a více let a téměř u čtyř stovek ručička váhy přesahovala 100 kg. Nejstarší účastnici výzvy bylo 86 let, nejtěžší účastník vážil 182 kg.

I přesto, že počet kilometrů nebyl klíčovým ukazatelem, někteří zapojení podali úctyhodné výkony. Nejvíce jich nachodila Tereza Ševčíková ze Slaného, která 30 dubnových dnů po sobě ušla v průměru 46 km denně. Sedm účastníků se dostalo to takzvaného „klubu milionářů“, vstupenkou do kterého bylo překročení magické hranice milionu nachozených metrů za měsíc (tedy v průměru 33 km za den). 

Projekt Čistou stopou Prahou samozřejmě nemohl u premiéry této chodecké akce chybět. Náš zástupce se bodově vešel do první padesátky a podle počtu ušlých kilometrů (v průměru cca 31 denně) do první dvacítky.

STŘÍPKY Z PRAHY

V hlavním městě se do akce zapojilo 314 chodců. Nejvíce z nich bylo ze Suchdola (45 účastníků) a přes 30 účastníků měly ještě Praha 4, Praha 5, Praha 6 a Praha 8. Nejtýmovější byla Praha 5 (9 týmů) a Suchdol (7 týmů). Více než jen zajímavý byl název 12členného chodeckého týmu z Prahy – Dolních Chabrů, který zněl: „Drahanské údolí bez dálnice“.

NYNÍ V ŘÍJNU 

Premiérový ročník chodecké výzvy Deset tisíc kroků začal v pochmurném období nejtvrdšího lockdownu (konec nouzového stavu a první nesmělé rozvolnění přišlo až 12. dubna). Hned napoprvé se jí účastnily tisíce lidí, jimž zvedl náladu a ze zdravotního hlediska minimálně podpořil jejich kondici.

Máte zájem se k nim přidat? Tak sledujte www.desettisickroku.cz, kde v dohledné době budou zveřejněny informace o nadcházející říjnové výzvě... Zatím se tam můžete dozvědět více o projektu, jeho pravidlech a v blogu nasát tu správnou atmosféru.