Pochodem okolo Petřína zítra startují Procházky podzimní Prahou

Pěšky Aktuálně
21. 8. 2020 Roman Sovák
foto Petřínské rozhledny
foto: Prague City Tourism

U příležitosti 129 let od otevření Petřínské rozhledny pořádá Klub českých turistů v sobotu 22. srpna pochod ze Smíchova přes Petřín na Výstaviště Holešovice. Jde o první ze série podzimních výletů v rámci vycházkového cyklu s názvem Prahou turistickou.

DVĚ TRASY

Podle časových možností a fyzické připravenosti si zítra můžete vybrat ze dvou variant:

  • 13 km pěší: náměstí Kinských na Smíchově (start je u dětského hřiště u dolního vchodu zahrady Kinských od 09.00 do 11.00) – Petřín – Loreta – Pražský Hrad – Hanavský pavilon – Letná – Stromovka – Výstaviště Holešovice
  • 30 km pěší: náměstí Kinských na Smíchově (start od 09.00 do 10.00) – Karlovo náměstí – Karlov – Nuselský most – Vyšehrad – Pražský Děvín – Malvazinky – Cibulka – Petřín – Loreta – Pražský Hrad – Hanavský pavilon – Letná – Stromovka – Výstaviště Holešovice

V cíli na vás budou pořadatelé čekat do 17 hodin.

O PROJEKTU

Výlety KČT s názvem Prahou turistickou se skládají ze tří částí: Procházky jarní Prahou, Procházky podzimní Prahou a Procházky zimní Prahou. Zatímco poslední výlet zimní části „Za jarním sluníčkem“ je zároveň prvním jarním výletem, po jarní části následuje prázdninová přestávka.

Procházky jsou pro každého zájemce. Nemusíte se předem přihlašovat, prostě se v uvedeném časovém rozmezí dostavíte na start. Po zaplacení startovného (5 Kč děti do 15 let, 10 Kč členové KČT, 20 Kč ostatní) dostanete podrobný popis trasy a vyrazíte. Každý jde sám, s rodinou či přáteli tempem, jaké mu vyhovuje. 

Více informací získáte na www.prahouturistickou.cz. Nejbližší akce jsou vždy uvedeny vpravo nahoře.

printscreen homepage www.prahouturistickou.cz

STŘÍPKY O ROZHLEDNĚ

Práce na Petřínské rozhledně začaly podle plánů inženýrů Františka Prášila a Julia Součka 16. března a skončily 20. srpna roku 1891, kdy byla rozhledna slavnostně otevřena. Víte, že... 

kresba rozhledny z počátku 90. let 19. století

 

  • byla vystavěna pro Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891, s níž se pojí i velké události pražské dopravy – zprovoznění dvou pozemních lanovek, na Letnou a na Petřín, a Křižíkovy elektrické dráhy na Letné?
  • je pětkrát menší volnou kopií Eiffelovky, ale její vrchol se díky výše položené základně nachází ve stejné nadmořské výšce?
  • „přežila“ Hitlerovo přání z roku 1939, aby byla zbourána, protože kazí výhled z Pražského hradu?
  • byla v letech 1980–1990 kvůli špatnému technickému stavu uzavřena pro veřejnost? Znovu se návštěvníkům otevřela až v květnu 1991 u příležitosti Všeobecné československé výstavy konané ke 100. výročí Zemské jubilejní výstavy. V letech 1998–2002 proběhla generální rekonstrukce rozhledny.
  • dnes patří k největším turistickým lákadlům v Praze a celém Česku? V roce 2018 ji navštívilo 714 tisíc lidí, přilehlé bludiště dokonce přes milion návštěvníků.