Spojte příjemné s naučným

Pěšky Aktuálně
23. 1. 2018 Roman Sovák
foto informačního panelu naučné stezky
Ilustrační foto: wikimedia

Chůze, které se můžeme bez problémů věnovat i v zimě, se pojí s příjemnými pocity a energetickým výdejem blahodárným pro naše tělo. Lze však přidat ještě něco dalšího – poznávání. Bývá o to účinnější, že vybraný jev můžeme často naživo sledovat.

Naučné stezky

Naučných stezek je v metropoli a jejím bezprostředním okolí velké množství. Vedou lesy, lesoparky, městskými parky, kolem význačných historických i technických památek a dalšími místy hodnými zvýšeného zájmu.  Můžeme se tak například seznamovat s místní faunou a flórou, významnými geologickými lokalitami a stavbami a v případě sportovních naučných stezek také s tím, jak správně provádět cviky na přilehlých patřičně vybavených veřejných sportovištích. K poznávání slouží většinou rovnoměrně rozmístěné informační panely na zastávkách naučných stezek. Neprohloupí ovšem ten, kdo si na internetu najde a případně i vytiskne informace předem, neboť zub času a vandalové na nich mohou nepříjemně zapracovat.

Tipy z pražských lokalit

Centrální park na Pankráci (zvaný také na Děkance)

Zdejší naučná stezka je dendrologická, zabývá se běžnými i neobvyklými druhy dřevin v parku.

foro parku na Pankráci
Foto: www.prahazelena.cz

Naučná stezka Housle

Začíná v Lysolajích na severozápadním okraji Prahy nedaleko zázračné studánky u kaple Panny Marie Sedmibolestné a vede úzkou, malebnou pískovcovou roklí. Seznamuje s místní historií, faunou, flórou a geologickým vývojem chráněného území.

foto z naučné stezky
Foto:www.turistika.cz

Lesní galerie

Naučná stezka určená pro pobavení a poučení dospělých i dětí vede Klánovickým lesem na východním okraji Prahy. Představuje třicet živočichů, kteří se zde vyskytují a jejichž velký obrázek, nakreslený dětmi z místní ZŠ, doplňuje informační panely.

informační panel z Klánovické naučné stezky
Foto: www.praha21.cz

Naučná stezka Městská část Praha 9 – severozápadní

Věnuje se historii, současnosti i přírodním památkam původně samostatných zemědělských osad Vysočany, Prosek a Střížkov.

foto z naučné stezky - Prosecké skály
foto: www.kudyznudy.cz

Fitness stezka u Vltavy

Nachází se nedaleko železniční zastávky Praha-Modřany a je příkladem rekreačně sportovní stezky.

fitnees stezka u Vltavy
Foto: www.outfanatic.com

Bližší informace, a hlavně mnohem více „naučných nabídek" pro vaše pochody naleznete na webových stránkách www.stezky.info nebo www.nastezky.eu (zde i s mapovým výstupem bezbariérovosti).

Stezky do mobilu

Jde o mnohem mladší fenomén, v němž klasické informační panely nahrazují tagglisty s QR kódem a beetagem. K načtení informací slouží chytrý mobilní telefon s připojením na internet (více ZDE). Jejich výhodou je, že se obejdou bez výroby a náročného umísťování panelů, a navíc můžete získat mnohem více informací včetně zvukových, jako je například zpěv jednotlivých druhů ptáků. Čtyřlístek naučných stezek do mobilu v Praze najdete na shora uvedeném webu stezky.info, dalším zajímavým zdrojem jsou například stránky www.dohaje.cz.

ukázaka použití QR kódy místi informačního panelu
Foto: www.dohaje.cz

Naučné stezky jsou vděčné pro každého zvědavce, ale jak o tom svědčí zkušenosti přímo z „terénu“, ty dětské potěší dvojnásob… Tip na skvělý rodinný výlet se tak přímo nabízí.