Startuje nový ročník Bezpečných cest do školy

Pěšky Aktuálně
27. 1. 2020 Čistou stopou Prahou
dvě hhrající si děti před vchodem do školy
foto Štěpán Hon / Pražské matky

Organizace Pražské matky ve spolupráci s pražským magistrátem vyhlašují další ročník programu Bezpečné cesty do školy, který si klade za cíl postupně měnit okolí škol tak, aby co nejvíce dětí mohlo chodit do školy pěšky a rodiče se o ně nemuseli bát. O účast mohou žádat všechny základní a střední školy na území Prahy.

Téměř čtvrtina dětí považuje svoji cestu do školy za nebezpečnou. Děti často postrádají možnost bezpečného přecházení, přechody buď zcela chybí, nebo jsou příliš dlouhé, nepřehledné, zaparkovaná auta často stojí tak blízko přechodů, že děti nejsou vidět a řidiči jim nedávají přednost. U přechodů navíc bývají stanoviště kontejnerů, které také dětem brání v dostatečném rozhledu.

infografika týkající se dopravování pražských dětí do škol

Cesty do školy mnohdy vedou temnými a neupravenými podchody nebo přes neudržované parky či veřejná prostranství, kde se děti bojí. Smutnou pravdou je, že nepříjemně se děti často cítí i přímo před vstupem do školy, kde bývá před začátkem vyučování nebezpečný frmol parkujících a couvajících rodičů. Průměrně čtvrtinu pražských dětí totiž dováží běžně rodiče ke škole autem. Téměř třetina z nich přitom bydlí blíže než 1 km.

Celou tiskovou zprávu naleznete ZDE.

Přihlásit do programu se můžete ZDE.


.