Tip na posílení imunity: Aktivní doprava

Pěšky Aktuálně
23. 3. 2020 Roman Sovák
chodci na ulice, jsou vidět jen jejich nohy
I „obyčejná“ chůze je překvapivě účinná…

Evropou obchází koronavir Covid-19 a nevyhýbá se ani České republice, kde je nejvíce zasažena právě Praha a okolní regiony. Proto je moudré k nošení roušky a svědomité hygieně přidat také pravidelný pohyb v podobě aktivní dopravy.

Pravidelná chůze či jízda na kole do práce nebo do obchodu posílí vaši imunitu a zvýší šance se nenakazit nebo na mírný průběh nemoci, když už se vám nákazu nepodaří udržet od těla.

DVĚ MOUCHY JEDNOU RANOU

Zařadit do života aktivní dopravu (kromě chůze a cyklistiky můžete jezdit na koloběžce, na skateboardu nebo třeba běhat) je osvědčený trik, jak zabít dvě mouchy jednou ranou: do práce se stejně musíte nějak dostat – a pohyb je zdravý, to ví každý. Tak proč to nespojit? V běžných dobách tím můžete ušetřit spoustu času potřebného k dojíždění například do fitness centra, a navíc do práce se na rozdíl od „fitka“ opravdu musí, takže je snazší se k aktivní dopravě motivovat. Ostatně podle fyzioterapeutů si z ní brzy vytvoříte zvyk, do kterého se už nebudete muset nutit (bez toho se, žel, na začátku asi někdy neobejdete)… Stačí vydržet prvních šest týdnů!

Dnes, kdy ježdění za sportovními aktivitami není možné, neušetříte žádný čas. Ale zato získáte jiné benefity – omezíte blízký kontakt se spoustou lidí, z nichž je každý potenciálně nebezpečný (protože to jsme my všichni) a je to i jedna z posledních možností, jak si delší dobu užít pobyt na čerstvém vzduchu.

ZABÍJEČ VIRŮ

Jak konkrétně prospívá aktivní doprava zdraví s ohledem na nebezpečí nového koronaviru? Podle odborníků posiluje činnost imunitních buněk, například T-buněk, které účinně regulují celý imunitní systém, a NK-buněk. Ty zase představují tzv. „přirozené zabíječe“, kteří mají schopnost rychle likvidovat některé nádorové buňky a stejně i buňky infikované virem.

Právě tak vám samozřejmě mohou posloužit i jiné pohybové aktivity. Ale patříte k těm, co se donutí k pravidelnému, ideálně každodennímu cvičení v obýváku? A Jiné možnosti v době zavřených sportovišť a silně omezených možností vycházení prakticky neexistují.

grafika - podoba koronaviru Covid-19

BIČ NA PŘEBYTEČNÁ KILA

Podle zkušeností z Číny se právě obezita dostala na žebříčku faktorů, které mohou snížit obranyschopnost organismu při zvládání nové choroby, až překvapivě vysoko (více v článku Obezita jako rizikový faktor?).

O tom, že „obyčejná“ chůze nebo projížďka na kole pomáhá redukovat hmotnost, se často píše, je to však pravda a za jak dlouho přijdou výsledky? Vědci z univerzity v Alabamě prokázali experimentem, v němž obézní pacienti nahradili jiné formy dopravy na krátké vzdálenosti chůzí, že u celé poloviny z nich došlo po osmi týdnech k úbytku váhy v průměru okolo 2,5 kilogramu. A to už bez jiných fyzických aktivit, než které dělali dříve, a beze změny stravovacích návyků. To opravdu není málo.

JDE I O DALŠÍ RIZIKA   

Nejtěžší boj s nemocí způsobenou koronavirem Covid-19 obvykle svádějí pacienti, u nichž se vyskytuje kombinace rizikových faktorů, zejména civilizačních chorob (obezita, která mezi ně patří, je jejich častým spouštěčem).

Aktivní doprava prokazatelně působí příznivě i v tomto případě, a to nejen ve smyslu prevence, ale rovněž jako významný pomocník s léčbou. Jde zejména o veškerá onemocnění srdce a cév včetně vysokého tlaku a špatně fungujícího krevního oběhu a dále o cukrovku 2. typu, snižuje i riziko vniku některých druhů rakoviny. (A posiluje svaly i kosti, zlepšuje trávení a zpomaluje stárnutí, ale to se už potřeby co nejrychleji si zvýšit imunitu pochopitelně bezprostředně netýká.)

Chůze a jízda na kole také snižují stres. Ten, je-li dlouhodobý, může poškozovat imunitní systém a tím k získání a rozvoji jakékoli choroby v těle přispět.

JAK S AKTIVNÍ DOPRAVOU ZAČÍT?

  • Připravte se na to, že hlavní je zdraví a ne rychlost přesunu.
  • Nereálné cíle vedou jen ke znechucení a tomu, že to vzdáte. Je-li na vás vzdálenost do práce příliš, jeďte část cesty při dodržení všech nezbytných pravidel veřejnou dopravou. Postupně si délku chůze či jízdy na kole můžete prodlužovat.
  • Nepodceňujte chůzi! Pomůže vám snížit přebytečné kilogramy a podpořit imunitní systém stejně dobře jako jízda na kole… Tomu mnozí nevěří, a tak stojí za to si to trochu rozebrat.

muž s nadváhou si měří metrem obvod kolem břicha

CHŮZE JE NEJLEPŠÍ DIETA

Za podmínky pravidelnosti a svižného tempa to platí stoprocentně – vede k redukci kilogramů spolehlivěji, než byste toho dosáhli například v posilovně či běháním. Co to „svižné tempo“ vlastně je? Dosáhnete jej, když se při chůzi dostanete na 55–70 % svého tepového maxima. Tedy když jste ještě schopni vést rozhovor, nebo jdete-li sami, ještě můžete dýchat nosem bez pomoci úst.

A právě při této svižné chůzi se nejvíce spalují tuky. Při vyšší intenzitě jejich spalování paradoxně klesá, svaly se více začínají „živit“ sacharidy. Ani to není vůbec špatné, protože dochází k jiným příznivým efektům (například zlepšování kondice, posílení srdeční činnosti), jenomže do práce se samozřejmě nemůžete přiřítit schvácení.

„UŽ JE NA TO POZDĚ…“

Tak to určitě ne! Začít s aktivní dopravou a posilováním imunity předtím, než když už kolem řádí nebezpečná choroba, by bylo sice lepší – ale nikdy není pozdě.

Ze srdce vám přejeme, aby vás nová nemoc nepostihla, stejně jako se podle prognóz vyhne velké většině lidí – a v tom případě bude vaše tělo z benefitů aktivní dopravy už za pár týdnů těžit při jakémkoliv jiném ohrožení. Ostatně v tomto časovém horizontu bude připravenější i na případný souboj s koronavirem. A hlavně: je vždy lepší dělat aspoň něco, než jen sedět se „založenýma rukama“, nebo v tomto případě spíš zkříženýma či nataženýma nohama!

DALŠÍ DOPORUČENÍ

Správné fungování imunitního systému je nezbytné podpořit i jinak než zvýšenými dávkami pohybu: odborníci doporučují zejména pestrý jídelníček s potřebnými minerálními látkami a vitamíny (zajištěnými případně i vhodnými doplňky stravy). Je to vlastně „jen“ záležitost odpovědného rozhodnutí a regálů, které nepodlehly nájezdům příliš vystrašených občanů.

Bohužel vyslyšet další rady odborníků už nejde tak snadno. Kde si například koupíte kvalitní, dostatečně dlouhý spánek, jestliže se vám špatně usíná a přes noc se převalujete ze strany na stranu, nebo se třeba i několikrát regulérně vzbudíte? A jak tzv. „odstraníte“ dlouhodobou únavu a „odbouráte“ stres v případě, že se to týká i vás?

Pádnou odpovědí je opět pravidelný pohyb – zkuste to a uvidíte, jak se tyto problémy zanedlouho začnou zlepšovat. A protože je v dnešní době „pravidelný pohyb“ synonymem pro aktivní dopravu, dostáváme se vlastně zase na začátek.