Tip na sobotu: romantická procházka večerní Prahou

Pěšky Aktuálně
12. 1. 2018 Roman Sovák
rozsvícené plynové lampy
Ilustrační foto: Petr Nikl

Nemáte ještě program na sobotní podvečer? Tak se vydejte s Klubem českých turistů na procházku po stopách pražských plynových lamp, na níž vás potká hned několik benefitů. Její romantiku si navíc můžete umocnit magickým drinkem v jedinečné atmosféře alchymistické hospůdky.

Měkké světlo plynových lamp osvětlovalo Prahu od září 1847 až do roku 1985, i když už od dob Františka Křižíka převažovaly lampy elektrické. Nicméně v roce 2002 se k radosti turistů i obyvatel metropole vrátily plynové lampy na Královskou cestu. Ty jsou již na rozdíl od dávných časů až na výjimky slavnostního rázu ovládány centrálně z dispečinku – a tady přichází druhý benefit sobotní procházky, protože vás na ní čeká nefalšovaný lampář s ukázkou rozsvěcení plynových lamp a zajímavým vyprávěním.

rozsvícené plynové lampy
Ilustrační foto: Petr Nikl

Na první benefit ovšem narazíte hned na startu, který je 13. ledna mezi 16.30 až 17.30 v sídle Pražské plynárenské na nádvoří domu 37/38 na Národní, Praha 1 – uvedený podnik totiž za vás uhradí startovné. Samotná trasa měří 10 kilometrů a vede z Národní přes Staré Město a Josefov, Hradčanské náměstí, Nový Svět a Petřínské sady na Jánský vršek, kde je mezi 18.00 až 20.00 cíl v „jediné alchymistické hospůdce v Praze“ Kellyxír. Tam vás podle pořadatelů nemine překvapení, a protože zcela jistě nebude nepříjemné, lze to „přeložit“ i jako benefit číslo tři.

Pochod se koná v rámci cyklu procházek Prahou turistickou a zároveň i jako součást Novoročního čtyřlístku (více ZDE), takže co ušetříte na startovném (nebo i trochu víc), můžete v postadventním duchu věnovat na budování turistických tras pro vozíčkáře. Za to máte přislíbenou „placku akce“.