Více zdraví a dobré nálady: Jděte do toho

Pěšky Aktuálně
30. 4. 2020 Čistou stopou Prahou
nohy dvou chodců - foto
ilustrační foto

Chůze je ten nejpřirozenější a nejzdravější pohyb a je vhodná prakticky pro všechny. Snižuje riziko onemocnění virovou infekcí, posiluje imunitu, zvedá náladu a nabíjí energií. To jsou nejen v dnešní době neocenitelné výhody! Zkuste si zařadit chůzi do svého života jako dopravu, protože každodenní chození má nejpříznivější dopady.        

NEJDE JEN O ZDRAVÍ

Většina lidí si chůzi spojuje s běžným popocházením, procházkami nebo občasným výletem, ale dvacet minut svižné chůze denně je pro zdravý a spokojený život mnohem užitečnějších. Pravidelné chození do práce či za nákupy je přitom tou nejsnadnější cestou, jak toho dosáhnout.

Dejte se do toho a kromě zdravotních benefitů získáte nezávislost na dostatku paliva v nádrži nebo jízdních řádech. Ušetříte a nebudete se nervovat v postávajících kolonách a při hledání parkovacího místa. Váš dopravní prostředek –  nohy – vám zaručeně nikdo neukradne! A pomůžete i ostatním, protože aktivní doprava snižuje celkové náklady na zdravotní péči a nevznikají při ní žádné škodlivé emise. 

Chcete-li tedy udělat hodně pro své zdraví, něco pro město a trochu i pro planetu, zvolte si jako svůj základní dopravní prostředek na kratší vzdálenosti chůzi. Kdy začít? Neotálejte! Možná vám ke správnému rozhodnutí pomůže pár následujících rad.

DOBŘE SE MOTIVUJTE 

Méně kilogramů a více zdraví, změna zaběhaného a trochu nudného životního stylu, pokles vydání za dopravu, ohleduplnost k životnímu prostředí a možná ještě něco jiného… Zamyslete se nad důvodem či důvody, které jsou právě pro vás ty nejdůležitější!

 

Víte, že...

pravidelná chůze pomáhá hubnout, podporuje zdravé srdce, snižuje krevní tlak, bojuje proti rakovině, zlepšuje krevní oběh, snižuje riziko vzniku cukrovky a pomáhá i při její léčbě, posiluje svaly a kosti, zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, zvyšuje kapacitu plic, pomáhá produkovat vitamín D, snižuje stres, zlepšuje paměť, zvyšuje aktivitu, zlepšuje kreativní schopnosti, zpomaluje stárnutí a zabraňuje demenci?

NEPŘEHÁNĚJTE TO

Začít od kratších vzdáleností a v mírném tempu a postupně přidávat, to je ta správná cesta. Vyznávat heslo „všechno, nebo nic“ spolehlivě končí tím druhým.  

UDĚLEJTE SI Z CHŮZE ZVYK

To se lehce řekne, ale jak se takový zvyk „dělá“? Dobrou zprávou je, že vznikne sám od sebe, tou horší, že to trochu trvá… Podle odborníků by pro vás po šesti týdnech už chůze měla být stejnou samozřejmostí, o které se nepřemýšlí, jako třeba čištění zubů.

ODMĚŇUJTE SE

Za splněné cíle si něco hezkého kupte, skočte si do kavárny nebo na dobrou večeři (až to bude možné) nebo si dopřejte jinou odměnu. Jste totiž fakt dobří a zasloužíte si to!

OSVĚDČENÉ TIPY

Pod dva kilometry choďte zásadně pěšky. Máte-li to do práce příliš daleko, kombinujte chůzi s veřejnou dopravou. Velký nákup si naplánujte jednou za čas, jinak nakupujte u místních prodejců v docházkové vzdálenosti. Ignorujte výtahy, a pokud je to možné, i eskalátory… Chůze do schodů je totiž mimořádně prospěšná!

Držíme vám palce, aby se pro vás pravidelná chůze stala přirozenou věcí. Výhody, které vám to přinese, rozhodně stojí za překonání počátečních nesnází.