Vydejte se na velikonoční trhy, stojí to za to

Pěšky Aktuálně
27. 3. 2018 Čistou stopou Prahou
kraslice
Foto: Prague.eu

Blíží se nejvýznamnější křesťanský svátek, který se prolíná s pohansky rozvernými zvyky na oslavu konce zimy a příchodu jara, barvením vajíček, pečením beránka a šleháním pomlázkou… Vyhlášené jsou i velikonočními trhy, které v Praze již probíhají a rozhodně byste si je neměli nechat uniknout.

Vyrazte na příjemnou procházku a spojte ji s návštěvou některého ze známých náměstí, kde se konají i s nabídkou lidové zábavy, ukázkami tradičních obyčejů a řemesel.

Staroměstské náměstí

Trh na stylově upraveném Staromáku je největší. Najdete tam nejen na sto stánků s typicky velikonočním zbožím, ale i pestrý program folklóru, divadel či tanců, jimž se rovnou můžete naučit. Malí návštěvníci si přijdou na své ve výtvarných dílničkách.

Václavské náměstí

Předvádění řemesel, prodej rukodělných výrobků i typických dobrot ve stavu pevném i kapalném, samozřejmě včetně oblíbených mazanců, beránků a jidášů, k Velikonocům na Václaváku patří už tradičně a nejinak je tomu i nyní.

Náměstí Republiky

Horké nápoje s několika druhy punčů, jarní brambory, velikonoční pečivo a tradiční lidové výrobky, to jsou jen některá z lákadel trhu na náměstí Republiky. Děti tam můžete potěšit například zakoupením roztomilého zajíčka, kuřátka nebo šikovné velikonoční hračky.

Náměstí Míru

Příjemná vůně punče se line i na jarně vyzdobeném Míráku. Získat tam můžete mimo jiné pomlázky, kraslice, svíčky, hračky, výrobky z proutí, všechny typické velikonoční pamlsky, ale také pokrmy z grilu.

Náměstí sv. Jiří na Pražském hradě

Největším trhem jsme začali, nejmenším končíme, ale ani na něm nebudete ošizeni o pravou velikonoční atmosféru, předvádění tradičních řemesel (včetně výroby krasohledů!) a skvělou náladu. O víkendu se k tomu všemu přidá i vystoupení folklórních souborů v tradičních krojích.

Podrobné informace o všech akcích najdete na webu Prague.eu (ZDE).

Tak během svátků neseďte doma, vyrazte za velikonoční zábavou i trochou toho poučení na některé či některá z uvedených náměstí a užijte si to... Když se tam navíc už z práce, školy či domova vydáte po svých, to jest jak to naši předkové vytvářející ony krásné tradice dělávali nejčastěji, jenom si zážitky prohloubíte.