Bezpečnou cestou do školy

Pěšky Aktuálně
8. 9. 2019 Štěpánka Luhanová
dítě jde po přechodu
Ilustrační foto

Prázdniny skončily a začíná kolotoč úkolů, psaní, počítání a jiných povinností, které provází každého studenta od základní školy po vysokou. K těmto povinnostem se přidává ještě jedna a tou je bezpečná cesta do školy. Jakým chybám se vyvarovat a co by děti měly nebo naopak neměly dělat, to se dozvíte v našem článku.

BEZPEČNÁ NENÍ VŽDY NEJKRATŠÍ

Do školy se nejvíce těší žáci základních škol, ale právě ti patří mezi nejohroženější skupinu. Je nutné jim vysvětlit, co se skrývá pod pojmem bezpečná cesta do školy. Nemusí se jednat o tu nejkratší, která je propletena křižovatkami, nepřehlednými silnicemi nebo zbytečným přestupováním na MHD. Pro mladší dítě je nejlepší, když ho s cestou seznámíte osobně, to znamená, že mu poskytnete doprovod, který postupem času nebude potřebovat. Aby dítě zvládlo dojít do školy bezpečně samo, je nutné ho seznámit s nebezpečími (nikoliv strašit) a též základními pravidly silničního provozu.

malůvka školy

MAMI, CO JE ZEBRA? ZEBRA JE KÁMOŠ!

S poučením o pravidlech silničního provozu se pojí také seznámení s přechodem. Dítě se musí umět řádně rozhlédnout než vejde do silnice, nesmí začít zmatkovat a musí být pozorné. V okolí škol jsou přechody většinou hlídány příslušníky městské policie, ale přesto bychom děti měli obeznámit s tím, co to je a jak se používá „zebra“. Zde se nabízí také možnost seznámit děti s kampaní PČR – Zebra se za tebe nerozhlédne.

VE DVOU/TŘECH... SE TO LÉPE TÁHNE

Pro děti je skvělou alternativou chození/dojíždění do školy ve skupinkách. Nejenže víc hlav více ví (například o bezpečném přecházení silnice), ale děti mají o zábavu postaráno a na cestu se těší. A co si nepoví cestou, to si dopovídají o přestávce ve škole.

ČAS JE NEJLEPŠÍ PŘÍTEL ČLOVĚKA

Rána bývají často hektická nejen pro děti, ale především pro jejich rodiče. Na cestu do školy se děti musí vypravit včas, aby ve stresu poté nepobíhaly nebo jinak nejančily, že nestihnou první zvonění. Dítě by mělo mít svůj rituál, ve kterém bude zahrnuto i včasné vstávání. A pokud se tak nestane, do školy se nestíhá, musíme dětem také vysvětlit, že za jedno zaspání se svět přeci nerozloží na molekuly. (Poté musíte také vysvětlit, co jsou to „molekuly“.)

foto - policistka chválí dítě u přechodu

NA KOLE NEBO NA KOLECH?

Kola a kola. Děti se do školy mohou dopravovat na kole, ale to záleží především na jejich dovednostech a přízni počasí. Kola se dají ovšem využívat i jinak – ve smyslu MHD. Pro děti je jízda MHD často tím nejjednodušším a zároveň nejlepším řešením. Dítě ví, kdy mu autobus jede, a tím pádem si také zvykne na hospodaření s časem. Pokud nemusí složitě přestupovat z jednoho prostředku na druhý, má i chvíli času pro sebe (dospat ráno nebo dodělat domácí úkoly). Ovšem nesmíme zapomenout na zapomnětlíky, kteří si zapomenou doma i hlavu – tudíž si nekoupí lístek. Nejlepší je dát dítěti kartu nabitou kreditem, aby se nemuselo o nic starat.

PÁR RAD NA ZÁVĚR ANEB SEZNAM PRO ZAPOMNĚTLIVÉ ŠKOLÁKY

  • Vstávej včas! A když se ti to nepovedlo – nevadí, svět se nezboří!
  • Nezapomeň se rozhlédnout, ať už jsi na přechodu nebo mimo něj.
  • Nezkracuj si cestu přes nepřehledné silnice a křižovatky. Nevyplatí se ti to!
  • Používej MHD. Pokud nemáš kartu – nezapomeň si koupit lístek.
  • Neboj se chodit ve skupince s kamarády do a ze školy. Užijete si spoustu zábavy.

Tak ahoj ve škole!

 

malůvka - dětské vybavení do školy

 

loga SFŽP, MŽP a Ekomob

Projekt Čistou Stopou Prahou je v roce 2018–2019 spolufinancován z projektu „Čistá mobilita pro Prahu". Ten je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky neodpovídají za věcný a formální obsah informací, které příjemce podpory zveřejní v rámci realizace podporovaného projektu. Více na www.sfzp.cz, www.mzp.cz.