Česko propojí vzpomínka na oběti dopravních nehod

Pěšky Aktuálně
14. 11. 2019 Čistou stopou Prahou
silueta mrtvého chodce namalovaná křídou na silnici

Při veřejných shromážděních v Praze, Plzni, Moravské Chrastové a Šlovicích si lidé jako každoročně připomenou Světový den obětí dopravních nehod.

Vzpomenout na ty, kdo zemřeli především na silnicích, vyjádřit solidaritu, a připomenout dlouhodobé dopady dopravních nehod – to jsou hlavní cíle již tradičního řetězce pietních aktů, bohoslužeb a dalších setkání, kterými se lidé a organizace v České republice připojují ke Světovému dni obětí dopravních nehod. Ten Světová zdravotnická organizace vyhlašuje vždy na třetí neděli v listopadu, a v letošním roce tedy připadá na 17.listopad. Vzhledem ke státnímu svátku se proto některé akce budou konat až o následujícím víkendu.

logo akce

informace v rámečku o Evropském dni bez úmrtí na silnici EDWARD
více informací

Symbolický řetězec zahájí v neděli 17.listopadu v 11 hodin pietní akt u  Památníku obětí dopravních nehod u 0. km dálnice D1 v Praze 4 na Chodově (za parkovištěm čerpací stanice Mol pod pěší lávkou přes dálnici z ulice Kloknerova). Organizují ho členové a spolupracovníci Českého sdružení obětí dopravních nehod.

Poradna pro pozůstalé Plzeňská zastávka z.s. zve v sobotu 23.listopadu od 16 hodin ke vzpomínkovému setkání do plzeňského kostela U Ježíška. Hudebně ho doprovodí  Mirka Nová, Martin Sikora a Jiří Datel Říha. Po 17. hodině na ně naváže neformální posezení v Café Restaurantu Kačaba.

Následující neděli 24. listopadu připomenou památku těch, kdo se nevrátili ze svých cest, ekumenické bohoslužby, které začnou v 15 hodin hned na dvou místech republiky: v naší dosud jediné dálniční kapli na dálnici D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. kilometru ve směru na Prahu) a v evangelickém kostele v Moravské Chrastové.

pomník obětem dopravních nehod

 

„Vrátit čas nedokážeme. Vrátit životy neumíme. Ale můžeme při sobě stát, navzájem si pomáhat a vědět, že nikdy nejsme sami. Ani v těch nejhorších chvílích, kdy bolí i dýchat. Hodně věcí nemůžeme, ale být tu pro sebe navzájem, ano,“ říká spoluzakladatelka sdružení Plzeňská zastávka Mirka Šimková, která sama před deseti roky přišla při autonehodě o manžela.

Světový den obětí dopravních nehod (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims) vyhlásila Světová zdravotnická organizace již před 26 lety a tento den si připomínají také členové Evropské federace obětí dopravních nehod (známé pod zkratkou FEVR), kteří letos zvolili motto "Život není náhradní díl auta" ("Life is not a car part"). Členové FEVR tak dávají najevo, že některé chyby v silničním provozu jsou nenávratné.

logo akce - zkratka

Kontakty: Stanislav Vondruška, České sdružení obětí dopravních nehod (mluvčí pražské akce), mobil 604 166 173 / Karel Šimr, farář Českobratrské církve evangelické v Chrástu a koordinátor Psychosociálního intervenčního týmu ČR  (mluvčí bohoslužby v dálniční kapli u Plzně), mobil 739 244 774 / Anna Peltanová, farářka Českobratrské církve evangelické ve Vanovicích (mluvčí bohoslužby v Moravské Chrastové), mobil 737 279 275 / Mirka Šimková, předsedkyně rady spolku Plzeňská zastávka, mobil 724 520 398