Pokuty za SMS na přechodech?

Pěšky Aktuálně
20. 9. 2019 Čistou stopou Prahou
žena jde po přechodu a píše přitom SMS do mobilního telefonu
Přecházet ulici v New Yorku a při tom psát zprávu by mohlo být brzy nelegální. Ilustrační foto: edition.cnn.com

„Většina lidí na přechodech nesleduje dopravu, ale raději se věnuje mobilnímu telefonu, poslouchá hudbu a nevnímá okolní svět,“ upozornil u příležitosti letošního Evropského dne bez úmrtí na silnicích na jednu z hlavních příčin stoupající nehodovosti chodců krajský koordinátor BESIP Jiří Polomis.

O tom, jak je toto chování rizikové, vědí své i v New Yorku, kde chtějí pokutovat psaní esemesek během přecházení ulic... Kde byl takový zákon už prosazen? A proč ho právě předseda senátního výboru pro dopravu v NY nepodporuje? 

NEW YORK ZŘEJMĚ ZAKÁŽE PSÁT BĚHEM CHŮZE ZPRÁVY NA MOBILU

Přecházení ulice v New Yorku je vždy náročné a je méně pravděpodobné, že si člověk všimne troubícího taxíku nebo rychle se přibližujícího cyklisty, když se bude dívat do svého mobilu.

Nyní se může stát, že to bude zakázáno.

Podle návrhu zákona podaného státním senátem v New Yorku mají mít chodci zakázáno používání přenosných elektronických zařízení během přecházení ulice. Pokuty by se pohybovaly od 25 do 250 USD.

Zákaz, který má platit v celém státě New York, by zahrnoval psaní zpráv, kontrolu e-mailů nebo surfování po internetu s výjimkou naléhavých případů.

„Je v pořádku 5 vteřin počkat“

Návrh zákona byl představen minulý rok ve státní sněmovně jedním z jejích členů Felixem W. Ortizem. Státní senátor John Liu představil jeho verzi minulý týden v senátu v naději, že posune řešení problému kupředu.

„Všimněte si, kolik lidí píše za chůze zprávy do mobilu, a je přímo alarmující, když vidíte, že v jejich psaní pokračují i při přecházení cesty," řekl Liu pro CNN. „Chceme, aby si obyvatelé New Yorku uvědomili, že je v pořádku 5 vteřin počkat."

Návrh zákona musí být schválen výborem pro dopravu ve sněmovně i v senátu dříve, než se o něm bude hlasovat. A předseda senátního výboru pro dopravu senátor Tim Kennedy vyjádřil pochybnosti.

„Nepodporuji návrh v jeho současné podobě," uvádí Kennedy v prohlášení pro CNN. „Jsem jeden z těch, kdo bojuje už léta za důležité reformy týkající se bezpečnosti chodců, upřednostňuji ochranu a bezpečnost všech obyvatel New Yorku, ale připadá mi, že se v tomto případě zachází v nařízeních už příliš daleko."

Počet usmrcených chodců je nejvyšší za poslední desítky let

Honolulu schválilo podobný zákon, první svého druhu, v roce 2017. Je známý jako zákon „nepozorných chodců“.

Ve zprávě z roku 2019 zpracované společností Governors Highway Safety Association se odhaduje, že v roce 2018 bylo usmrceno při dopravních nehodách 6 227 chodců, což je nejvíce za téměř třicet let.

Ve zprávě se uvádí jako možný důvod „velký nárůst v používání smartphonů".

Ke zhruba 75 % smrtelným úrazům dochází po setmění, po požití alkoholu podle odhadu asi ve 32 % smrtelných úrazů.

„Někdy dokonce už jen návrh změny legislativy lidem připomene, co by se podle zdravého rozumu mělo a nemělo dělat," říká Liu. „Pokud nic jiného, pouhé předložení návrhu zákona přiměje lidi se nad ním zamyslet a diskutovat o něm."

 

Originální znění: CNN, New York might make it illegal to text while walking.

 

loga SFŽP, MŽP a Ekomob

Projekt Čistou Stopou Prahou je v roce 2018–2019 spolufinancován z projektu „Čistá mobilita pro Prahu". Ten je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky neodpovídají za věcný a formální obsah informací, které příjemce podpory zveřejní v rámci realizace podporovaného projektu. Více na www.sfzp.cz, www.mzp.cz.