ETM 19.–20. ZÁŘÍ: EDWARD, andělé, dopravní výchova, Linky S i lahodná snídaně

Čistá mobilita Aktuálně
12. 9. 2018 Čistou stopou Prahou
policií nakreslený obrys mrtvého těla na ulici po smrtelné nehodě

Co se chystá v rámci Evropského týdne mobility? Pokračujeme v přehledu akcí, tentokrát na příští středu a čtvrtek. Tématy jsou bezpečnost dopravy nejen v ulicích Prahy, podpora rozvoje městské železnice i cestování vlaky. Vyberte si, co vás zajímá, a přijďte!

Informace o letošním ETM s kompletním programem najdete ZDE.

STŘEDA 19. 9. = DEN PRO EDWARDA

Ve středu se Praha poprvé zapojí do celoevropského projektu EDWARD – DEN BEZ ÚMRTÍ NA SILNICI. Ten má dva cíle. BEZPROSTŘEDNÍM je dosáhnout toho, aby právě v tento den (tj. příští středu) v Evropě nezahynul nikdo při dopravní nehodě. DLOUHODOBÝM cílem je dosáhnout trvalého podstatného snížení smrtelných a vážných nehod na našem kontinentu… Každý z nás se může k projektu osobně připojit tím, že složí elektronický Slib bezpečnosti.

odznak projektu EDWARD

Pod svá křídla EDWARD bere množství aktivit, ve stručnosti připomínáme aspoň dvě.

  • VÝSTAVA ANDĚLŮ – slavnostní zahájení v jižní části Karlova náměstí ve středu 19. září v 11.30

Jak uvedla koordinátorka projektu EDWARD v Praze Edita Kleknerová, v hlavním městě přišlo loni při dopravních nehodách o život sedmnáct osob a dalších sto padesát šest lidí bylo těžce zraněno. Instalace 17 andělů, které vytvořili pražští středoškoláci, na Karlově náměstí je právě připomínkou zemřelých účastníků silničního provozu v Praze v loňském roce. K vidění bude až do 18. listopadu, ale pokud vám to vyjde, nenechejte si slavnostní uvedení výstavy uniknout.

  • DEN DOPRAVNÍ VÝCHOVY PRO CHODCE A CYKLISTY – akce s dlouhou tradicí proběhne i letos v areálu Muzea Policie ČR

Dopolední program od 9.00 pro malé školní děti, odpolední od 13.30 pro rodiče s dětmi. Těšte se na interaktivní divadelní představení Pohádkový semafor, jízdy na dopravním hřišti za účasti příslušníků Policie ČR, jízdy zručnosti na kole či koloběžce, hry, soutěže, odměny.

děti na koloběžkách před Muzeem Policie ČR

Upozornění: Některé aktivity v rámci projektu EDWARD budou probíhat i ve čtvrtek 20. září. Kompletní přehled všech akcí se základními informacemi najdete v našem článku ZDE, a pokud vás něco zaujme, tak detailnější informace se nacházejí v naší knihovně TADY.

ČTVRTEK 20. 9.

PLÁNY ROZVOJE MĚSTSKÝCH LINEK S

Chcete se dozvědět, kam v souladu s novým pražským Plánem udržitelné mobility směřuje vývoj pražské železnice? Jaké jsou její cíle, perspektivy a možnosti?  Vydejte se s průvodcem na komentované projížďky vlakem a vyslechněte si PLÁNY ROZVOJE MĚSTSKÝCH LINEK S přímo na trasách některých z nich.

MOMENTKA Z LOŇSKÉHO ROČNÍKU AKCE sNÍDANĚ NA PERÓNĚ

SNÍDANĚ NA PERÓNĚ

Cestujete z  Čakovic, Kbel , Satalic či Kyjí do centra Prahy autem a už vás nebaví to věčné postávání v kolonách? Přeřaďte na vlak! Ve čtvrtek 20. září vám navíc na nádražích či železničních zastávkách uvedených městských částí dopřejí skvělou SNÍDANI NA PERÓNĚ, takže se sami přesvědčíte o pravdivosti hesla Lepší káva ve vlaku než štrúdl na silnici!

 

logotyp ETM 2018