Jak zhubnout v lockdownu? Choďte, co to dá! 

Pěšky Aktuálně
2. 2. 2021 Roman Sovák
foto - žena a muž jdou po chodníku
ilustrační foto

Dali jste si novoroční předsevzetí, že zatočíte s vánočními kilogramy, ale nedaří se? Nezabrala dieta, nepřinutili jste se chodit běhat do parku? Nepomohly ani výlety či bobování? Čistou stopou Prahou má pro vás tip: Vsaďte na chůzi jako dopravu.

PROČ PRÁVĚ CHŮZE?

Protože jde o zdraví prospěšnou aktivitu, která je pro každého a prakticky zdarma. Nemusíte se jí učit, takže nebudete čelit posměškům okolí. Zvládnete ji, i když jste z formy. Na druhou stranu v době zavřených bazénů, posiloven, fitness center a vnitřních sportovišť pomůže i tomu, kdo si chce během lockdownu vybudovanou kondici udržet a šlapat na kole si v zimě netroufne. A především, pravidelná chůze má celou řadu zdravotních přínosů, mezi které se směle řadí i hubnutí. V tomto případě dokonce patří mezi ty nejefektivnější aktivity!

Kromě hubnutí podporuje pravidelná chůze zdravé srdce, snižuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh, snižuje riziko vzniku cukrovky a pomáhá i při její léčbě, posiluje svaly a kosti, zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, zvyšuje kapacitu plic, snižuje stres a zvyšuje aktivitu, zlepšuje paměť i kreativní schopnosti, zpomaluje stárnutí, zabraňuje budoucí demenci… Detailněji v článku Dvacet důvodů, proč začít s chůzí.

PROČ CHŮZE JAKO DOPRAVA?     

Hlavně umožňuje efektivní pravidelnost. Například takový výlet za město jednou týdně je sice také pravidelný a jistě prospěšný, ale k výše uvedeným zdravotním benefitům (při absenci pohybových aktivit v jiných dnech) nepovede, ani kdybyste během něj urazili třeba čtyřicet kilometrů. Choďte však třikrát čtyřikrát týdně svižným tempem půlhodinku do práce nebo na nákup a výsledky se po pár týdnech dostaví… Co je svižné tempo? Zjednodušeně jde o hranici, kdy jste při chůzi ještě „taktak“ schopni dýchat nosem.

A také „protože lockdown". Chůze „jenom tak“ je aktuálně legální pouze v přírodě, v parcích a na venkovních sportovištích bez vnitřního zázemí. Zato chůze jako doprava, například do práce, splňuje kritérium „pohybu na veřejně přístupných místech na dobu nezbytně nutnou“, i kdyby trvala hodinu nebo ještě déle. 

JAK NA TO?

Vyhraďte si na chůzi dostatečný čas – hlavní je přece redukce hmotnosti a posílení zdraví, nikoli rychlost přesunu. Začněte třeba jen jednou nebo dvakrát týdně s kratšími vzdálenostmi a postupně si přidávejte. Je-li vzdálenost do práce nebo na nákup příliš velká, jeďte část cesty veřejnou dopravou, časem délku zdolanou pěšky můžete prodlužovat. Na kratší vzdálenosti ze svého života vynechejte auto – cesty pod dva kilometry choďte zásadně pěšky. A zapomeňte na výtahy, protože chůze do schodů je mimořádně prospěšná (více informací například zde). 

Dopředu počítejte s tím, že se dostaví krize, kdy bude těžké se k chůzi přinutit. Až to přijde, zatněte zuby a za každou cenu vydržte, stojí to za to! Ostatně nebude to trvat dlouho a na svůj nový způsob dopravy si vybudujete zvyk, takže dál se už přemáhat nebudete (viz Pravidelná chůze? Pár týdnů a jde to samo).

A CO KDYŽ JE MRÁZ?

Do minus desíti stupňů Celsia se lidé (s výjimkou seniorů, osob s plicními, srdečními či oběhovými problémy a nastávajících maminek) chůze obávat nemusí. Naopak je přiměřeně dlouhý pobyt na čerstvém vzduchu i v tomto případě zdravý. Pouze dbejte na vhodnou obuv, správně navrstvené oblečení a pár dalších zásad, které jsme stručně představili v článku 7 tipů, jak chodit a nepřijít k nemoci.

detailní foto na botu ve sněhu

 

Chůze je nejobyčejnější ze všech pohybových aktivit, ale má zásadní zdravotní efekty. Patří mezi ně i účinná redukce hmotnosti. Podmínkou je však pravidelnost a k tomu se přímo nabízí využívat chůzi jako dopravu – například do práce či za nákupy. Tím spíše v době koronavirové s velice omezenými možnostmi zdravého pohybu… Jděte do toho! Čistou stopou Prahou vám drží palce, abyste to vydrželi.